11. јануар 2011.

MAGLA

Magla predstavlja kondenzovanu vodenu paru u atmosferi pri površini terena. Po svom sastavu se ne razlikuje od oblaka a jedina razlika između oblaka i magle je po mestu gde se javljaju. Ipak, ista pojava može se nazivati oblakom ili maglom ukoliko ima kontakt sa zemljom na planinskim vrhovima. Razlika između magle i izmaglice je samo u gustini. Ista pojava se naziva maglom kada je vidljivost manja od 1 km, a naziva se izmaglicom ako je vidljivost manja od 2 km. Magla se javlja tokom cele godine i ima više uticaja na čoveka..

Uz maglu, naravno idu i prodavci magle. Izgleda da ih u Negotinu ima mnogo, pa ova magla nikako da nestane. Mnogo je magle nakupljeno prošle godine u onoj jurnjavi Beogradjana (uvek kad pomislim na Beograd, setim se serije „Vratiće se rode“) Negotinom.  Prodavaše maglu na veliko i na malo. Auto-put se probijao kroz Bukovo i gustu maglu, samo što nije počelo sa radovima, al je magla bila gusta. Jedino rano, izjutra, kad  magla ode da malo odmori vidimo da od auto-puta ni traga. Lagali nas? Ma nisu-tek će!

Mislili smo da smo se rešili magle, kad je gospodin Vuk (kako nekad ume nisko da zvuči, a tog imena treba veštice da se plaše), rekao da će magla od sada novim graničnim prelazom do Rumunije. Vuk uvek govori istinu, zbogom maglo, srećan ti put! Pa još kada to potvrdi gospodin 1. april, e onda je to to. Nismo verovali da se i on šali, da ne kažem grublju reč. Nisu nas lagali-tek će! 
 
Evo i klizalište je u magli... Tamo su nekad bila ona utvrdjenja za grejanje Hale sportova. Plaćena papreno, sada ih nema, ne ispunjavaju bezbedonosne uslove. A plaćeno sve? Nisu nas lagali-tek će!
Dobro došle devedesete, spavaj Srbijo čvrstim snom, broj do novembra 96.

Нема коментара:

Постави коментар