16. јануар 2011.

POVERENIK


Nema više od dve godine kako se ovim malim gradom, Negotinom, pronela vest da stiže Poverenik. Pričalo se tada da je red da ih vodi neki obrazovani čovek. Govorili su da ih je sramota. Medjutim, snaga ovog prvog, koga greškom potceniše, bila je mnogo velika. Poverenik je zaustavljen još u Šapcu. Ovi što prizivaju Poverenika, kao da mole Boga da ne dodje. Neće Poverenik da plaća gorivo i račune, moraće oni sami.

 Marta meseca je Poverenik malo mrdnuo iz Šapca. Niš je uspeo nekako da ga dogura do Beograda. Mrdao je Poverenik žutom, zaustavnom trakom, dok cu Crveni prolazili pokraj njega velikom brzinom.  Pustio ih je Potcenjeni da jure, na krilima Poverenikove podrške. I? Potcenjeni im je na kraju pokazao činjenice, ipak je on bolji. Njegov stil je ipak bolji, nego njihov i Poverenikov.

Sad ih Potcenjeni onako ponizne okupi i kaže im to što ima. Doduše, dobar je čovek pa im i piće dozvoli da popiju. Poverenik sve to posmatra sa Tresibabe. Jedva je izašao iz žute, zaustavne trake. Sažalili se Crveni, pa ga usmerili na magistralni put, jer su auto- putevi za njih rezervisani. Čeka Poverenik! Čeka da li će već jednom dobiti svoj lik, ili će i dalje visiti u vazduhu negde i čekati samilost Potcenjenog. Smrzava se podno Tresibabe, čeka 18 ili 19 . februar. A zna dobro Poverenik da ne želi to, da dobije svoj lik. Svestan je da nije za to. Pa hteo je već , ne tako davno, da bude Nešto. Pa je onda rekao da se šalio, a Negotinci su mu verovali. Slagao ih je, ne trepnuvši! Naravno, ovaj drugi, iskusniji, iza Tresibabe, ne želi lik Poverenika, on samo sakuplja partijske knjižice i uči.  


Doći će Poverenik, trenutno čeka i protivkandidata kod Crvenih, bodri ga i hrabri, da zajedno ujašu u Negotin. Crveni protivkandidat ima lik, on nije obećao auto- put do Negotina to je neko drugi koga namerava da pobedi. Ali Poverenikov je ostao zakačen i izgreban, s trajnim ožiljcima, u onom šiblju i pustari izmišljenog graničnog prelaza.

Нема коментара:

Постави коментар